Sitemap, portfolio en templates maken met WordPress

De titel boven deze pagina geeft al aan waar ik het in deze blog over ga hebben. Voor een webbouwer die al een tijdje zelf zijn of haar website beheert, zal dit gesneden koek zijn. Maar als u net begint met bouwen en nog bekend moet raken met dit soort termen, zal ik uitleggen wat het is en wat u ermee kan doen. De eerste is een sitemap. Dat is eigenlijk niets anders dan een pagina met daarop alle pagina’s die op de website aanwezig zijn. U kunt ervoor kiezen om die bijvoorbeeld onderaan uw website te zetten in een footer menu zodat de bezoeker hem van daaruit kunnen aanklikken.

Maar als u een website heeft met een goede structuur, en een duidelijk menu, dan hoeft dit niet. U heeft wel een sitemap nodig voor de zoekmachines. Die willen natuurlijk precies weten wat u te vertellen heeft op uw website.

Sitemap voor zoekmachines

Een sitemap kunt u aanmaken door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Yoast plug-in. Deze genereert hem geheel automatisch en met dezelfde plug-in kunt u uw site koppelen aan de Google Search Console. Zo’n sitemap wordt ook wel de XML-sitemap genoemd. De Search Console helpt u weer verder met het optimaliseren van uw website. Allemaal stappen die u maakt om de vindbaarheid van uw website te verbeteren.

Bovenstaande, en de rest op deze pagina, is gebaseerd op het werken met WordPress. In mijn ogen het meest gebruiksvriendelijke platform om een mooie website of Woocommerce webshop mee te bouwen.

WordPress templates

Een template is niets anders dan een (bijna) kant en klaar frame van een website, die u alleen nog verder in hoeft te werken en te vullen met uw eigen informatie. Niet iedereen heeft de skills om vanaf niets een website op te zetten. Met WordPress templates maakt u een keuze uit de vele duizenden voorbeelden, installeert deze in uw WordPress omgeving, en u hoeft hem alleen nog maar te vullen.

Dit klinkt eenvoudig, en vaak is dat ook zo, maar hoe weet u nu wat het juiste template is voor u? Daar gaat toch wel het nodige uitzoekwerk aan vooraf. Binnen WordPress heeft u de optie om al die templates te bekijken en desgewenst te installeren. Het is alleen niet aan te raden om zomaar een stuk of twintig templates te installeren en dan maar zien welke het echt gaat worden.

Lees reviews en testen van templates

Het ene template voor WordPress is nog mooier dan de volgende. Steek vooraf tijd en energie in het lezen van testen en reviews over het template waar uw interesse naar uit gaat. Kijk of deze snel de pagina’s kan laden, met welke editor deze is uitgerust (Gutenberg, Elementor of andere) en of het er eentje is waar u snel mee uit de voeten kan. Begin eenvoudig als u voor het eerst een WordPress website gaat bouwen.

Ik roep ook altijd tijdens mijn cursus WordPress dat een template net een doosje LEGO is. Op het doosje zien we een mooi LEGO-huisje staan, maar als u het doosje heeft geopend, liggen er alleen maar blokjes voor u die u zelf nog in elkaar moet zetten. Zo is dat ook met een WordPress template.

Een portfolio maken met WordPress

Niet iedereen heeft de behoefte om een complete website te maken. Tijdens mijn cursus hoor ik ook dat cursisten maar één pagina nodig hebben om daar een mooi portfolio van zichzelf op te zetten. Bijvoorbeeld als er plannen zijn om te gaan solliciteren en ze direct een goede online indruk achter willen laten. Totaal geen probleem!

Ook hiervoor zijn kant en klare WordPress templates te vinden die u snel en eenvoudig in kan werken. Foto’s, muziek of video is allemaal snel en eenvoudig toe te voegen. Dat allemaal zonder programmeerkennis.

Kortom, er is zoveel mogelijk met WordPress. En het mooiste is dat het nog betaalbaar is ook.

Leer zelf een WordPress website bouwen

Laat me u het volgende voorleggen:

  • U wilt zelf een website leren bouwen
  • U wilt de website ook zelf kunnen beheren
  • U wilt zelf foutjes kunnen opsporen
  • U wilt zelf de controle houden over alles op uw website
  • U wilt zelf aanpassingen kunnen maken zoals het template
  • U wilt ook gevonden worden door de zoekmachines
  • U wilt dat alles in normale taal aan u uitgelegd wordt
  • U wilt kunnen oefenen in een veilige omgeving voordat u aan uw eigen website gaat beginnen
  • U wilt graag terug kunnen vallen op kosteloze support

Als u bovenstaande vragen met ‘ja’ kan beantwoorden is het tijd voor een cursus WordPress bij mij. Ik leer u goed omgaan met dit mooie platform tegen een scherpe prijs. De cursus wordt gegeven op vijf verschillende locaties in Noord-Holland en als webinar.

Kijk op de speciale WordPress pagina en schrijf in. Ik garandeer u dat u binnen een dag weet hoe u een website moet bouwen. En ik help u graag met eventuele knelpunten.

Scroll naar boven