Alkmaar
06-29457312
fred@eckkies.nl

Periscope

Cursussen voor consumenten en bedrijven

Periscope up!

Video was in de jaren 80 en 90 mateloos populair. Iedereen wilde een videocamera en dat je er toen nog mee moest sjouwen met een recorder om je nek boeide niemand. In de loop der jaren startte de race tussen de diverse importeurs om wie de kleinste videocamera kon maken. En daar hadden we een klinkende naam voor: Handycams.

Handycam Eckkies

Slechts 1.5 kilo en 90 minuten videoplezier.

Ze lagen gemakkelijk in de hand en konden in de normale stand (SP=Short Play) wel 90 minuten opnemen. En de kwaliteit was perfect! Dat vonden we toen in elk geval. Nu, anno 2015, halen we er onze neus voor op en willen we, volgens alle media, het liefste kunnen filmen in 4K. Video was destijds best bijzonder en een hoop mensen schaften een camcorder aan. Camcorder? Ja, een camera en een recorder heette samen een camcorder. Nadat er een tape in gezet werd kon je gaan opnemen. Op de automaat, richten en filmen maar. En het mooiste was dat je het meteen terug kon kijken op je camera of, nog mooier, direct op je televisie kon aansluiten doormiddel van een tulp- of een scart-kabel.

Videohobbyisten

Toen zag je langzaam maar zeker dat er videohobbyisten in de markt kwamen. Groepjes van voornamelijk mannen die zich gingen verdiepen in deze materie en daar clubavonden aan gingen besteden. Tijdens die avonden was er een technische commissie en die waren vaak de vraagbaak van de club. Maar deze hobbyisten wilden dan ook niet de eerste de beste camcorder hebben, nee, dat moest een camcorder zijn waarop je alles met het handje kon instellen. Handmatig kunnen zoomen, belichten, scherpstellen en apart het geluid kunnen opnemen met een losse microfoon. En filmen zonder statief was een doodzonde en werd genadeloos afgestraft door andere videohobbyisten.

Uit die tijd kom ik en heb die hele periode op de voet mogen volgen. Ook ik was zo’n hobbyist. In die tijd heb ik veel geleerd over het videofilmen, beeldopbouw en na afloop het afmonteren van je films. Want een vertoning zonder knippen en plakken was er natuurlijk niet bij. Ook daar was een complete markt in. Video-editing hardware. Een mengpaneel vol met kabels voor beeld en geluid en mixen maar. Muziekje onder de film zetten, het geluid afmixen en als klap op de vuurpijl een titel door het beeld. En later zelfs een beeldovergang (transition).

Monteren via de computer

mengpaneel

Heel veel opties met wel 99 soorten overgangen.

Toen kwam de PC in opmars en gingen we de videofilms monteren via de computer. Er ging een wereld open en het ene merk had zijn hard- en software nog niet gelanceerd of een nieuw merk stond alweer op. Het was booming business en de videobeurzen kwamen in opmars. Gelijkgezinden die elkaar op gingen zoeken en alleen maar praten over video en demonstraties bijwonen van alle importeurs. Videomontage op de computer was een ware revolutie en was in den beginnen alleen weggelegd voor mensen met een wat grotere buidel. En om nog niet te spreken over het feit dat je een super-PC moest hebben. In die tijd, en nu gaan we lachen, was dat een Pentium II met 512 mb geheugen. Daar kun je nu bij wijs van spreken niet eens een Internet mee opstarten, maar we deden het ermee. Omdat de techniek zo vorderde werden de computers sneller en ging het monteren steeds eenvoudiger. Maar wat hebben we in die tijd een pionierstijd achter de rug. GEWELDIG!

Nu, anno 2015, zijn we wel wat gewend op dit gebied en iedereen kan beelden opnemen. Ik zeg bewust niet videofilmen want dat is afgaande op de beelden op You-Troep nog een stapje te ver voor een aantal filmers. Maar dat maakt niet uit want het gaat om de boodschap en als iedereen het geaccepteerd heeft waarom zouden we er dan moeilijk over doen. Met alles waar tegenwoordig een lens in zet wordt gefilmd en worden we overspoeld met beelden. Statief? Nooit van gehoord! Nabewerken? Waarom! Niet over de as gaan met filmen. Watte? Leuk om nu te zien waar we vandaan komen met video en te zien waar we nu naar toe gaan.

Lancering van Periscope

Periscope EckkiesDit jaar is Periscope gelanceerd door Twitter. Op 26 maart 2015 om precies te zijn. Een gratis dienst (app voor de telefoon) waarmee je live beelden kan streamen. Streamen is beelden die je opneemt direct vertonen op het Internet. Een prachtige ontwikkeling en is video maken, en volgers krijgen, nog nooit zo eenvoudig geweest. En dan ben je ook ineens geen videofilmer meer maar dan ben je een vlogger. Je filmt dan ook niet meer maar je maakt een vlog. Iedereen met een mobieltje kan nu deze app opstarten, inloggen en beginnen met praten en filmen en zijn of haar ervaringen delen met de hele wereld. Niks knippen en plakken maar gewoon ruwe beelden en live een verslag maken van een gebeurtenis of evenement.

En dat is zo mooi aan Periscope. Het is niet moeilijk en iedereen kan het. Natuurlijk moet je even de juiste knoppen indrukken en een Twitter account hebben, maar dat is zo geregeld. Oh ja, en natuurlijk wel zorgen dat je een goeie databundel hebt als je gaat uitzenden. En dan aan de slag.

Nadat je de app hebt opgestart en op de opnameknop gedrukt hebt ben je meteen live en kun je beginnen met praten en filmen. Let er daarom wel op dat je eerst beeld meteen wel goed is en je niet de eerste seconden je schoenen aan het filmen bent. En let er natuurlijk op dat je je mobiel horizontaal gaat houden. Verticaal filmen is in bijna alle gevallen simpelweg niet mooi. En wil je het helemaal goed doen, gebruik dan een selfiestick.
Zodra je bent begonnen maak je je eigen videoverslag en over de gehele wereld kunnen mensen dit dan volgen. Andere Periscopers kunnen meteen invallen en direct live meekijken. En als ze je videoverslag leuk vinden, kunnen ze dat meteen kenbaar maken door rechtsonder op het scherm te drukken en ziet de vlogger (jij dus) allemaal hartjes in beeld verschijnen.

Nadat je klaar bent met vloggen stop je de opname, bedank je de kijkers, en staat je opname 24 uur op een server. Na die tijd wordt de opname weer van de server verwijderd en kun je nadenken over een nieuwe vlog.

Zakelijke toepassingen van Periscope

Periscope Eckkies2

Je bent er live bij, maar ook je volgers!

Met de komst van dit nieuwe medium is het eenvoudiger dan ooit om uw product onder de aandacht te brengen van uw klanten. Kondig van tevoren aan via een Twitterbericht of nieuwsbrief wanneer u bijvoorbeeld een productlancering heeft en nodig iedereen dan uit om uw livestream bij te wonen. Of een live verslag vanaf een beurs of evenement. U kunt het zo gek niet bedenken of het is wel in te zetten in samenwerking met Periscope. Voorkennis is bijna niet nodig, alleen een vlotte babbel voor de camera en een glimlach op uw gezicht als u begint met uitzenden.

Uw kijkers kunnen zelfs live vragen aan u stellen terwijl u aan het vloggen bent en kunt u direct de vragen lezen en live beantwoorden. Super interactief! Er is nu geen snellere manier om je klanten bekend te maken met een nieuw product.

Datagebruik
Veel informatie is er nog niet over het datagebruik van Periscope maar als het mogelijk is kun je dit het beste gebruiken met een wifi verbinding in de buurt want anders gaat je databundel wel erg snel. Uit een test is gebleken dat een uur filmen met Periscope je ongeveer 250 MB gebruikt. Dat is dan zo’n 4.2 MB per minuut.

Kortom, ik denk dat Periscope nog meer los gaat maken en we er straks allemaal mee aan de haal gaan. Of in elk geval een enorme groep gebruikers. Nu zijn er al ruim 10 miljoen gebruikers maar dat aantal stijgt per maand. Ik zou zeggen… start ook met vloggen. En als je er hulp bij nodig hebt dan hoor ik dat graag.