Den Helder
06-2945 7312
fred@eckkies.nl

Filmen met een mobiele telefoon

Cursussen voor consumenten en bedrijven

Videocamera of Smartphone?

Vroeger, en dan praat ik met name over de jaren 80 en 90, waren de videocamera’s niet aan te slepen. In mijn jaren als verkoper in een speciaalzaak heb ik er velen mogen verkopen. En als extra service boden we daar dan een camcorder training bij aan om de camera zo goed mogelijk te bedienen. Camcorder is de andere naam voor een videocamera.Tegenwoordig is de mobiele telefoon niet meer weg te denken en wordt deze ingezet voor het vastleggen van foto’s en het maken van video opnames. En na het filmen werd er gemonteerd om er uiteindelijk een mooie toonbare video van te maken. Want tja, je gaat niemand vervelen met een vakantiefilm van een uur. Of toch wel?

Mobiele telefoon die alles kan

Maar anno 2018 is een smartphone niet meer weg te denken en worden ze niet voornamelijk meer gebruikt om te bellen. Overal waar we gaan zien we de mobiele telefoon opduiken en als er maar iets gebeurt in de wereld, leuk of niet leuk, alles wordt vastgelegd. En natuurlijk meteen gedeeld met de rest van de wereld. Zelfs verslaggevers van gerenommeerde zenders nemen een beeldinterview af met een mobiele telefoon. Er worden ook complete commercials en speelfilms opgenomen met telefoons. We kunnen dus wel stellen dat de kwaliteit hoog genoeg is. Maar met alleen filmen komt u er niet. En als er gefilmd wordt zijn er wel wat basisregeltjes waar (misschien) rekening mee gehouden moet worden.

Videotips om te filmen met een smartphone

Laat ik eens wat dingen noemen waar je als telefoonfilmer rekening mee moet houden. We beginnen met het in de vliegtuigstand zetten van de mobiel. U wilt tenslotte niet steeds afgeleid worden door appjes of andere berichten. Wat ik persoonlijk nog steeds het mooiste en beste vindt is om te filmen in de horizontale stand. Of dit nu ‘in’ is of niet. Je zet je TV tenslotte ook niet op z’n kant om een film te bekijken.

Gebruik bij voorkeur een losse microfoon. De ingebouwde microfoon van uw mobiele telefoon neemt alles op. Inclusief de geluiden van uw hand aan de mobiel. Een rever microfoon van bijvoorbeeld Röde is hiervoor goed te gebruiken. Zorg natuurlijk ook voor voldoende licht want het maakt uw opnames zoveel beter. En met voldoende licht is er ook geen onnodige beeldruis te zien. Maar misschien wilt u dat juist wel.

Handige accessoires en apps om te filmen en te monteren

Tot slot wil ik meegeven dat u als handige accessoires kan denken aan een speciaal telefoonstatief. U maakt dan stabielere en uw publiek zal dit waarderen. Daarnaast zijn er in de Appstore of Playstore veel apps te verkrijgen die het videofilmen met uw mobiel een stuk eenvoudiger maken. Eén van mijn favorieten hierin is de app Clips. Hiermee kunt u zelfs uw video’s ondertitelen. Maar dat kan altijd later ook via You tube. Die keuze is aan u.

Eén van de mooiste editing programma’s komt van fabrikant Magix. Zij hebben Video Deluxe in het pakket waarmee u werkelijk alles kan doen wat u maar wilt op videomontage gebied. Tot slot nog even een app waarmee u uw film kan bewerken. Het gaat hier om FilmoraGo. Hieronder een korte introductie. Ik wens u alvast veel filmplezier en mocht u een keer een lesje nodig hebben, of iets leuk zoeken om tijdens een personeelsfeestje uit te voeren dan weet u me te vinden. #creatiefzijnisleuk